POEZIJA U FOKUSU: Festival IMPERATIV oživljava stihove

U Banjaluci je otvoren šesti regionalni festival književnosti “Imperativ” koji traje od 30. maja do 3. juna, a na kojem svoja izdanja predstavlja 13 izdavača.

Pored raznovrsnog izbora knjiga na dnevnom sajmu, festival prati i bogat dodatni program uz književne večeri i razgovore sa piscima.

Sanela Babić direktorica Udruženja „Imperativ“ kaže da će festival okupiti više od 40 značajnih književnika, kritičara, prevodilaca i novinara iz regiona.

„Osnovni cilj festivala je povezivanje autora, izdavača i književnih kritičara razmjenom mišljenja i uspostavljenjem saradnje. Poseban značaj Imperativa je razvoj publike uključivanjem velikog broja mladih ljudi u programske sadržaje predstavljanjem knjiga koje su u protekloj godini izazvale veliku pažnju“.

Sabela Babić dodaje i da je tema ovogodišnjeg festivala „Autofikcija u savremenoj domaćoj književnosti“.

„Kroz različite festivalske programe govorićemo o Silviji Plat, začetnici autofikcije u kniževnosti“, rekla je ona.

Otvaranje u duhu emocija

Književnica Milanka Blagojević prvog dana festivala je u sklopu festivalskog programa „Poeziju će svi čitati“ predstavila svoju novu knjigu „Moj otac umire u poeziji“ koja je objavljena u februaru ove godine.

„Festival koji se održava u Banjaluci na sreću svih ljubitelja pisane riječi je značajan jer okuplja najpoznatija imena savremene književnosti iz cijele regije. I publika i književnici imaju priliku da se druže. Festival je osmišljen tako da se u toku dana dešava više događaja. Takođe, na sajmu knjiga predstavljaju se i izdavači, kako domaći tako i oni iz Srbije. Tako publika ima priliku da dođe do najnovijih izdanja po povoljnim cijenama“, rekla je ona.

Tanja Stupar Trifunović anja je urednica Milankine nedavno objavljene zbirke poezije „Moj otac umire u poeziji“, a čitajući svoje pesme, istakla je da pesnik zapravo ni sam ne zna koja će to pesma rezonovati najviše sa publikom, te svoje čitanje zaokružila pesmom sa upečatljivim stihom koji odgovara vremenima:

“Ponekad treba izmisliti svijet ispočetka”

Tanja Stupa Trifunović
Tanja Stupar Trifunovič i Milanka Blagojević na Imperativu

TEATAR POEZIJE ponovo oživljava na Imperativu

U okviru festivala, 2.6.2023. biće održana predstava na kojoj su raidli polaznici radionici Teatar poezije. Premijera scenskog prikaza „Smrt nije kraj“ nastala je u saradnji sa uvaženom glumicom Narodnog pozorišta, Miljkom Brđanin, a učesnici će govoriti stihove iz poezije Maka Dizdara,  Darka Cvijetića, Tanje Stupar Trifunović, Mihaele Šumić, Miroslava Gojkovića, Vladane Perlić, Draška Sikimića, Gorana Vukojevića, Steve Grabovca, Milana Rakulja i Milanke Blagojević. Dela se na neki način prelivaju u konceptualni performans koji sigurno posetioce neće ostaviti ravnodušnima.

Teatar Poezije Imperativ 2023.
Teatar Poezije Imperativ 2023.

PROGRAM I ZA DECU

2.6. u 12:00 sati u Većnici Banskog dvora, otac i sin, Srđan i Luka Tešin predstaviće knjigu za djecu “Luka kaže”.

Otac i dečak, u 77 duhovitih epizoda, praćenih upečatljivim ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se nekada razumeu, a nekada svađaju.
Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite?
Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne?
Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?

Luka kaže je objavljena u dva izdanja i na engleskom jeziku.

Knjiga je dobila i nekoliko nagrada, pa su tu Nagrada Grada Niša za književnost za decu i mlade za knjigu godine („Maleni cvet“), kao i Plaketa „Sima Cucić“ u oblasti književnosti za decu.

Za decu od 8 do 12 godina. 

Prateći izložbeni program, kao i upotpunjuje sinestezijski doživljaj Imperativa

Prvog festivalskog dana, 30. maja u 19:00 časova otvorena je i izložba crteža Damira Karakaša u Malom izložbenom salonu Banskog dvora. Karakaš je nacrtao pisce koji su ga formativno oblikovali i uz svaki crtež napisao neku rečenicu, osvrt, asocijaciju na tog pisca. Bio je to na neki način uvod u razgovor o njegovom novom romanu „Potop“ koji je nedavno objavljen.

“Sylvia Plath je jedna od najznačajnijih američkih pesnikinja, začetnica feminizma i autofikcije u književnosti. Sylvia je bila dete migranata. Počela je pisati potaknuta traumom (smrt oca) kada je imala osam godina. Od rane mladosti je bolovala od depresije. Pisala je ispovednu poeziju i prozu. Kroz svoja dela suočavala se sa pitanjima koja su žene njenog vremena počele da postavljaju, o tadašnjim društvenim prilikama i odnosu društva prema ženama. Propitivala je važne društvene I duševne teme. Mesec dana posle objavljivanja romana “Stakleno zvono” izvršila je samoubistvo. U februaru ove godine navršilo se 60 godina od smrti Sylvie Plath, a njen uticaj je sveprisutan u savremenom književnom stvaralaštvu. Ispovedna proza i autofikcija su najpopularniji književni žanr poslednjih nekoliko godina.
Značaj njenog književnog rada prepoznat je posle njene tragične smrti. 1982. godine dobila je Pulicerovu nagradu za “Sabrane pesme”, kao prva osoba koja je posthumno dobila ovu prestižnu nagradu.
1.6. u 17:00 časova u Art bioskopu možete pogledati film Sylvia. 3.6. u 12:00 časova pisci, prevodioci i izdavači će razgovarati o autofikciji u domaćoj savremenoj književnosti i nasleđu Sylvie Plath, a istog dana u 18:00 časova održaće se program Poeziju će svi čitati – čitamo Sylviu Plath. Pozivamo vas da aktivno učestvujete u programu Poeziju će svi čitati, da izaberete pesmu koju je napisala Sylvia Plath i dođete da čitamo zajedno. Molimo vas da nam napišete u inbox koju pesmu ste izabrali kako se pesme ne bi ponavljale.” – poručuju organizatori Imperativa.

Program festivala poezije Imperativ 2023.


Besplatne karte za događaj možete preuzeti na biletarnici Banskog dvora. Više informacija možete pratiti putem facebook stranice Imperativ.

Marija Todorovic Aska

Kreator znanja, sadržaja i još mnogo toga.