Intervju: Anđelka Ducić [Kroz stalno učenje možete konvertovati svoj život prema svojim pravilima]

Anđelka Ducić je full-stack digital marketer sa preko 12 godina iskustva u ovoj oblasti. Upravljala je više od 450 različitih digitalnih kampanja za klijente i startapove širom sveta.

Anđelka je svoju profesionalnu karijeru započela radeći kao PR Manager u velikim farmaceutskim kompanijama kroz rad u PR agenciji. Kasnije je prešla u IT sektor, pomažući startapima da uspešno razviju i sprovedu svoju marketinšku strategiju. Pored toga, radila je kao freelance stručnjak za digitalni marketing sa međunarodnim klijentima za američko, evropsko, kinesko, korejsko i tržište UAE.

Ima iskustva u radu sa velikim kompanijama i marketinškim budžetima od nekoliko stotina hiljada američkih dolara, kao i sa malim preduzećima i početnicima koji su tek počeli da grade svoje digitalno prisustvo. Radeći sa timom kvalitetnih stručnjaka, ona ispunjava potrebe svojih klijenata na najvišem nivou pružajući kompletnu digitalnu uslugu: veb stranice po principu „ključ u ruke“, razvoj veb aplikacija i usluge digitalnog marketinga kao što su Google promocija, promocija putem društvenih medija, optimizacija za pretraživače (SEO), marketing putem e-pošte, itd.

Anđelka se veoma strastveno bavi predavanjem digitalnog marketinga. Predaje na IT akademiji u Beogradu, Global Online Social Media Akademiji, vodi radionice digitalnog marketinga u saradnji sa GIGroup International, InCentrom, StartItom i ShareSquare-om. Često je predavač u StartIt centrima, covorking habovima i sličnim organizacijama, takođe je i redovan predavač na konferencijama posvećenim digitalnom marketingu.

Anđelka je veoma posvećena društveno korisnom radu. Kao deo ITGirls inicijative, ona podstiče više žena da se pridruže IT sektoru. Takođe je i direktorka za komunikacije u okviru nevladine organizacije „Centar za razvoj ljudskog društva“. Glavni fokus ovog centra je pronalaženje inovativnih IT rešenja za društvena pitanja.

Van posla, Anđelka uživa u svakoj prilici da putuje svetom i upoznaje nove kulture.

Anđelka Ducić, Marketing Direktor Symbiotica doo / Edukator za digitalni marketing

Anđelka, ti si neko ko je posvećen edukacijama kroz svoje SEO seminare, ali i lična usavršavanja. Bez obzira što si edukator i sama, pre par dana si recimo polagala za Google sertifikate. Hajde da pojasnimo zašto je to važno, ima li kraja ličnom usavršavanju, i kako znaš u kom pravcu se treba uopšte dalje edukovati?

U svakom poslu, pa i u digitalnom marketingu, učenje nikada ne prestaje. Ovo okruženje je toliko dinamično, uvode se neke novine svakoga dana i ako ne pratite novosti i ne usavršavate se, nećete dugo opstati.

Iako sam edukator i sama, uvek težim da učim nešto novo i da se okružim ljudima koji znaju više od mene i tražim nove izvore znanja. Uostalom, ako ste najpametniji u sobi – u pogrešnoj ste sobi.

Anđelka Ducić, edukator

Koliko dugo se baviš marketingom i možeš li nam reći nešto o tvojim počecima? Koliko ti je uspešnost u studiranju pomogla, šta je doprinos formalnog obrazovanja, a kako se usavršavati za poslove digitalnog marketinga?

Marketingom se aktivno bavim poslednjih 12 godina, a pre toga sam još na fakultetu počela da se bavim PR-om i (tradicionalnim) marketingom. Međutim, digital me je uvek privlačio više od „klasičnih“ kanala komunikacije, iako sam upravo to studirala – novinarstvo, sa fokusom na tradicionalne medije. Rekla bih da mi je fakultet pružio širinu znanja i definitivno mi izgradio radne navike, ali u ovom poslu nema ništa bez prakse – najbolje se uči kada te „bace u vatru“. Ja sam se mahom usavršavala kroz praksu, jer kada sam počinjala sa radom nije bilo ni izbliza ovoliko resursa za učenje digitalnog marketinga. U tom smislu, toplo preporučujem početnicima da iskoriste sve resurse (online kurseve, konferencije, podkaste itd) koji su im na raspolaganju, kako bi što brže stekli znanja. Ta znanja, u kombinaciji sa praktičnim radom (otvorite svoju Facebook stranu/Instagram nalog/jednostavan sajt i vežbajte se na njemu) su pravi recept! I naravno, dodajte par kašičica ljubavi i strasti prema ovom poslu za dodatni šmek.

Šta bi pored znanja iz same oblasti marketinga izdvojila kao važno za uspeh u današnjim vremenima?

Želju za usavršavanjem, glad za nečim novim, kreativnost u traženju rešenja, spremnost na promašaje, ponos zbog svakog uspeha… Mislim da svako ko savlada osnovna znanja i radi na sebi može da bude veoma dobar marketer. Ono što čini odličnog marketera, pored znanja, je strast prema marketingu. Uvek se pitate – kako mogu nešto da unapredim, kako da rešim neki problem, kako da dobijem još bolje rezultate za manje uloženog novca… Marketing je stil života.

Voliš da putuješ, teško te je uhvatiti. Kako balansiraš vođenje firme sa putovanjima i koja je logistika potrebna da se to sve realizuje adekvatno i funkcioniše?

Budući da već godinama radim remote i da smo tako organizovali naš tim u firmi Symbiotica, putovanja nisu problem. Raditi se može sa bilo koje tačke na planeti, to je jedna od velikih prednosti ovog posla. Sve što vam je potrebno je dobar laptop, kvalitetan internet i spremnost da se prilagodite vremenskim zonama. I da, rad na plaži je precenjen – mnogo peska koji upada u tastaturu, od sunca se ne vidi ekran a i puno je vode okolo. Svi digitalni nomadi rade po hotelima/kafićima/coworking prostorima – fotke sa laptopom na plaži i koktelom u ruci su samo pozeraj za Instagram 🙂

Remote rad ti nije stran bio ni pre pandemije. Imala si kancelariju, ali si pre nekoliko godina prešla na rad na daljinu. To ti je omogućilo da pronađeš bolje talente i eksperte sa kojima uspešno radiš. Upravo to je jedan od važnih aspekata današnjice-borba za radnu snagu. kako biraš tim i kako organizuješ rad na daljinu?

Upravo to je jedna od velikih prednosti remote rada – možete naći najbolje saradnike bez obzira gde su oni locirani. Budući da već neko vreme tako radimo, pandemija nas nije uhvatila nespremne, jer smo imali već uspostavljen tim i sve procedure za neometan i efikasan rad. Dobar project management alat (Jira, Basecamp, Trello, Asana, nešto peto…) i dobar alat za komunikaciju, poput Slacka, su ključni za uspeh. Takođe smo u našem poslovanju primenili sve najbolje prakse agilnog menadžmenta, što se već odavno pokazalo idealnim za IT timove.

Na regionalnoj konferenciji za digitalni marketing – Konverzija pričaćeš o konceptu multi-channel marketinga. Možeš li nam reći nešto o tome, zašto je to važno i šta znači dati šansu digitalnom kanalu?

Multi-channel marketing nije zapravo ništa novo, samo su se kanali promenili i digitalizovali. Ideja je da potencijalnom kupcu od početka do kraja (do izvršenja konverzije, pa i posle toga) pružite personalizovano i celovito iskustvo i time povećate šansu za prodaju ali i lojalnost kupaca. 

Omnichannel marketing je pristup u kome se vaša poruka prilagođava vašem kupcu na osnovu njegovog ponašanja kroz vaš sales funnel, pružajući vrhunsko personalizovano korisničko iskustvo i time povećava procenat konverzija.

Anđelka Ducić, Symbiotica

Kupac današnjice je omnichannel. On se kreće između tih kanala prilikom interakcije sa vašim brendom i očekuje vrhunsku uslugu i korisničko iskustvo na svakom od njih. Više o tome biće reči na Konverziji u Banja Luci.

Usavršavanja su izuzetno važna. I sama dosta putuješ i ideš na konferencije. Kako one tebi pomažu u poslovanju, koriste li za networking, sticanje znanja, šta bi izdvojila kao glavne benefite, a šta kao posebne izazove?

Konferencije su sjajna mogućnost da upoznate nove ljude iz branše, potencijalne mentore, klijente, saradnike, šefove, ali i prijatelje, a možda nađete i ljubav (ja sam svog verenika upoznala na konferenciji). Pored networking-a, u čemu zaista nemaju premca, odličan su način za sticanje znanja i praćenje novih trendova (ipak je drugačije kada čujete nekoga kako priča o nekoj temi iz prakse, u odnosu na recimo, kurs na Udemy-u).

Imaš veoma autentičan stil. Kako bi opisala sebe i šta je doprinelo tome da danas samouvereno živiš svoju priču, kao žena, kao ekspert, kao preduzetnica i posebno kao neko ko karijeru gradi i na internacionalnom novu. Šta je sve potrebno za uspeh?

Anđelka Ducić, business woman


Ah, čuveno pitanje o tajnom receptu za uspeh 🙂 Ako naslovimo ovaj intervju sa „TOP 5 tajnih recepata za uspeh, nećete verovati šta je broj 4 (FOTO, VIDEO, SKANDALOZNO)!“ sigurna sam da bismo imali brdo klikova. Ali ja mislim da je definicija uspeha za svakoga drugačija i ne verujem da postoji jedan recept za uspeh, šta god to bilo. U mom slučaju, oduvek je postojala neka ambicija i glad za znanjem i za razvijanjem neke svoje priče i biznisa. Kada sam imala oko 7-8 godina, imali smo maskenbal u školi jezika koju sam pohađala i zadatak je bio da se maskiramo u ono što želimo da budemo kad porastemo. Dok je većina devojčica odabrala da budu princeze ili učiteljice, ja sam uzela tatinu aktovku, natakarila se na mamine štikle i obnarodovala da sam ja „business woman“ (rodno senzitivan jezik mi je uvek bio važan, od malih nogu pa do ženskih studija i feminizma na fakultetu).

Ako već mogu nešto da posavetujem bilo koga, bilo bi to da zavirite malo u sebe i dotaknete se tog unutrašnjeg deteta – kada biste imali čarobni štapić da odbacite sve norme i očekivanja koja vam društvo nameće, ili koja ste nametnuli sami sebi tokom godina, ko biste tada bili?

Anđelka Ducić, edukator

E kada to otkrijete, uzmite neku staru tatinu aktovku i otisnite se u avanturu. Srećno!

Hvala puno Anđelka, nastavi da živiš svoju priču i da nosiš svoje aktovke kao inspiraciju za neke buduće mlade žene.

Autor: Marija Todorović Aska

Marija Todorovic Aska

Kreator znanja, sadržaja i još mnogo toga.