Temelji ranog razvoja i konferencija Profi mama, najveća konferencija o roditeljstvu u regionu U FOKUSU

Sve je više roditelja koji tragaju za drugačijim metodama vaspitavanja dece od onih zasnovanih na poslušnosti, koje su najviše bile zastupljene u generacijama iza nas.

Profi mama konferencija je jedinstven događaj i iskustvo koji povezuje posetioce sa najboljim stručnjacima u roditeljstvu iz Srbije i Hrvatske. Vrhunski pedijatri, psiholozi, pedagozi, psihoterapeuti, fizijatri i iskusni roditelji odgovoriće na pitanje – šta je stvarno važno u ranom razvoju deteta, što podrazumeva period do 6. godine.

Najveća konferencija o roditeljstvu na ovim prostorima održava se drugu godinu za redom u velikoj sali pozorišta Opera&Theatre Madlenianum u Zemunu, u subotu 23. marta 2024. godine.

Najveća konferencija o roditeljstvu na ovim prostorima održava se drugu godinu za redom u velikoj sali pozorišta Opera&Theatre Madlenianum u Zemunu, u subotu 23. marta 2024. godine. Ulaznice za konferenciju su u prodaji i dostupne po promotivnoj ceni do 23. februar u ponoć.

„Ako želite da imate dobar odnos sa svojim detetom, zasnovan na iskrenosti, poverenju i povezanosti, da se osećate samopouzdano kao roditelji i da pronađete pravu meru između stručnih mišljenja, saveta okoline i svoje intuicije, onda je Profi mama pravo mesto za vas.“, kaže Ivana Bunčić, osnivačica konferencije.

Ivana i Mirko Bunčić, organizatori Profi mama konferencije o roditeljstvu

Zajednica Profi mama je nastala prvenstveno na instagramu i danas tamo okuplja oko 15.000 mama. Misija Profi mame je da kroz edukativan sadržaj i događaje bude jedinstvena spona između roditelja i stručnjaka koji dele vrednosti. Sve sa ciljem da mame ne lutaju, već uživaju u majčinstvu i savladavaju izazove roditeljstva sa manje brige, a više osmeha.

Konferencija profi mama će kroz predavanja i panel diskusije obrađivati različite teme važne u roditeljstvu i porodici, kao što su:

  • partnerski odnosi,
  • odnos mama i bebe u prvoj godini,
  • motorički razvoj,
  • uloga roditelja u emocionalnom razvoju deteta,
  • komunikacija i granice u vaspitanju,
  • uloga tate u detetovom razvoju i vaspitanju
  • i druge.

 Kako bi roditelji mogli što lakše da se organizuju i prisustvuju konferenciji, od ove godine dostupne su i „porodične“ ulaznice, za oba roditelja i dete na galeriji, ispred koje će biti organizovan i kutak za decu u saradnji sa igraonicom Moko&Ša.

Pored standardnih ulaznica u prodaji će biti i ulaznice za praćenje live prenosa.

Ulaznice se mogu kupiti po early bird ceni do 25. februara putem portal ticket.rs.

Iza konferencije stoje Ivana i Mirko Bunčić, bračni par sa dvoje dece, preduzetnici, kreativci i stručnjaci u marketingu i organizaciji događaja sa preko 10 godina iskustva.

Šta je rani razvoj deteta?

Rani razvoj deteta je kompleksna oblast proučavanja koja obuhvata različite teorije i perspektive.

Evo pregleda nekih od ključnih teorija o ranom razvoju deteta:

  1. Teorija Pravilnosti (Maturation Theory): Prema ovoj teoriji, razvoj deteta se dešava u skladu sa unapred određenim biološkim procesima, koji se nazivaju sazrevanje (maturation). Sazrevanje utiče na razvoj motoričkih veština, jezičkih sposobnosti i kognitivnih funkcija.
  2. Teorija Veze (Attachment Theory): Razvijena od strane Johna Bowlbya, ova teorija istražuje kako se stvara emocionalna veza između deteta i njegovih roditelja ili staratelja. Sigurna veza u ranom detinjstvu smatra se ključnim za emocionalno blagostanje i kasnije interpersonalne odnose.
  3. Teorija Kognitivnog Razvoja (Cognitive Development Theory): Jean Piaget je jedan od pionira ove teorije koja istražuje kako deca razvijaju sposobnosti razmišljanja, shvatanja i rešavanja problema. Piaget identifikuje četiri faze kognitivnog razvoja: senzomotoričku fazu, predoperacionu fazu, konkretne operacije i formalne operacije.
  4. Teorija Socijalnog Učenja (Social Learning Theory): Albert Bandura je razvio ovu teoriju koja istražuje kako deca uče posmatranjem i imitiranjem drugih ljudi. Ova teorija ističe važnost modelovanja i pojačanja u procesu učenja.
  5. Teorija Razvoja Ličnosti (Personality Development Theory): Erik Erikson je poznat po svojoj teoriji o osam faza psihosocijalnog razvoja, koja istražuje kako se razvija ličnost kroz životni vek. Svaka faza donosi određene izazove ili konflikte koji se moraju prevazići kako bi se postigao optimalan razvoj.
  6. Teorija Sistemskog Razvoja (Systems Development Theory): Ova teorija istražuje kako dete razvija odnose s okolinom, uključujući porodicu, vrtić, školu i šire društvo. Ona naglašava interakciju između deteta i njegove okoline u procesu razvoja.
  7. Teorija Sociokulturnog Razvoja (Sociocultural Development Theory): Lev Vygotsky je razvio ovu teoriju koja istražuje kako socijalni i kulturni faktori utiču na razvoj deteta. Vygotsky ističe važnost socijalne interakcije i kulturnog konteksta u procesu učenja i razvoja.

Ove teorije pružaju različite perspektive i uvide u proces rane dečje faze razvoja. Razumevanje ovih teorija pomaže roditeljima, edukatorima i profesionalcima u pružanju podrške i stimulacije koji su ključni za optimalan razvoj deteta.

Zašto rani razvoj kao važna tema današnjice?

Čuveni danski porodični psihoterapeut Jesper Jul rekao je:

“Svaka generacija roditelja oduvek se nalazila u situaciji: “Ne želimo da postupamo poput naših roditelja, želimo da budemo bolji od njih.” Ali danas je specifično da metode zasnivane na poslušnosti koje su vladale generacijama više ne prolaze. Današnji roditelji traže nešto drugo. To drugo se još nije iskristalizovalo i zato ga svako tumači na svoj način.” Pridružite nam se na putu roditeljstva sa manje brige, a više osmeha.

Jesper Jul

Marija Todorovic Aska

Kreator znanja, sadržaja i još mnogo toga.