U Banjaluci 07.10.2023. održana 2. BiH Trkačka Konferencija

🥳📰U Banjaluci je 07.10.2023. održana 2. BiH Trkačka Konferencija.🏃‍♀️🏃🏃‍♂️🎉

✴️Gosti Konferencije nadmašili su i naša očekivanja svojim znanjem, iskustvom, velikodušnošću i deljenjem najboljih praksi i aktuelnosti iz sveta svetske, evropske i regionalne atletike i trkačkog sporta uopšte, medicine, kao i sporta uopšte.

🔟 Čuli smo puno toga zanimljivog o organizaciji manjih i većih događaja, lokalnom uticaju sportskih događaja, iskustva sa konferencija u svetu, zatim o tome koja je dobra priprema za fizičku aktivnost bez povreda, preventivi, praksama iz sveta za medicinsku pomoć, ali i adekvatnim trening planovima, fizičkoj i mentalnoj pripremi, kao i zašto je volonterizam važan i kako ga motivisati. Pričali smo i o saradnji sa lokalnim atletskim savezima i klubovima, zajedničkim ciljevima, razlikama profesionalnog i amaterskog trčanja, rane detekcije talenata i izmenama u pristupu sportskim disciplinama i institucionalizovanog sporta, ali i odgovornosti roditelja, nastavnika, kao i svih uključenih faktora u društvu za zdravlje i usmeravanje mladih.

🌟🌟🌟🌟🌟Zahvaljujemo se panelistima:🌟🌟🌟🌟🌟

🎙Darko Habuš – Direktor BG maratona (📺video uključenje)

🎙Renna Nelis – AIMS – Tallin maraton, Iron Woman

🎙Vladimir Selec – Banja Luka Marathon

🎙Marko Vasić – Direktor trčanja Evropske atletike (📺video uključenje)

🎙Ratko Perić – dr. sc. Sportske fiziologije

🎙Sladjana Cvjetković – Psihoterapeutkinja, rekreativac

🎙Kecman Aleksandra – Diplomirani trener sportske rekreacije

🎥Chris Troyanos – IIRM – International Institute for Race Medicine (🎞video klip) 

🎙Radislava Račić – predsednica AK Banja Luka

🎙Svetozar Basara – Profesor fizickog vaspitanja i sporta i dugogodišnji volonter

🎙Gorica Bilak-Moconja – Sportski direktor u Evropskoj federaciji školskog sporta

🎙Jovan Radovanović iz Udruženje porodica 4+ Banja Luka (organizacija za porodice sa više od 4 dece) (Deo FUN Run Akcije-prezentacija udruženja i najava Porodične šetnje i humanitarne akcije u okviru 3. Banjaluka Maratona

💳💰Zahvaljujemo se izuzetno i divnim sponzorima 2. BiH Trkačke Konferencije:

💎Hotel “Jelena” u čijim se prostorijama odvijala Konferencija i Emporijumu

💎Hyundai BiH i auto kući Auto Plus

💎Oriflame Kompaniji i gospođi Tatjani Bajlović jer su naše paneliste, ali i najbrže trkače sačekali i lepi pokloni, kao i brojne pogodnosti

💎Advokatskoj kancelariji Dimitrijević i partneri

💎EFT ideas with energy kompaniji

💎Aska Media koja je iza organizacije i prezentacija, koncepta i samog vođenja Konferencije

🙏 Lično se zahvaljujem gospođi Bojani Radić na nimalo jednostavnoj tehničkoj podršci, uvek nasmejanoj Lani Popović na domaćinskom duhu i pomoći tokom same Konferencije, Amri M. na nesebičnom primeru toga koju energiju i pozitivu volonterizam donosi, kao i gospođi Biljani i Aleksandru iz hotela “Jelena” na kriznom menadžmentu onda kada je bilo potrebno.

Za sve koji nisu uspeli da dođu, samo kratko još pojašnjenje sledi:

‼️ZAŠTO JE VAŽNA 2. BiH Trkačka Konferencija i zašto da poslušate naših 4+ sati snimaka kako budu u narednom periodu dolazili?🆓

🆕Pre svega jer je to zaista VAŽNO za sam sport i sportiste, jer su saveti konkretni, primenjivi, i jer stanje trkačkog sporta u regionu MOŽE biti DALEKO BOLJE! (da ne kažemo da se trkamo sa vremenom i svetom)

✅Dalje, zato što su panelisti saželi obimna znanja i iskustva, kao i najave zanimljivih dešavanja u regionu i šire, ali i tehničkih unašređenja u svetu trčanja koja nam dolaze do 2025.

7️⃣Upravljanje događajima ima 7 ključnih elemenata: infrastrukturu događaja, publiku, učesnike, organizatore, mesto i medije.

💡Organizacija sportskih događaja je kompleksan proces koji zahteva pažljivo planiranje, resurse i angažovanje stručnjaka iz različitih oblasti. Mi smo ih za vas doveli i “ispitali” detaljno.⏳

💯Naš cilj kroz ovakvu propratnu manifestaciju je da kreiramo dalekosežne pozitivne efekte na lokalne zajednice, posebno kroz unapređenje turizma, ekonomski razvoj i podršku porodicama.

ℹ️Sportski događaji služe kao katalizator za održivi rast lokalnih zajednica, uzimajući u obzir ekonomske koristi i socijalnu dimenziju koja utiče na porodice. Trčanje ima dubok i pozitivan uticaj na mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje. Redovno trčanje može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, poboljšati samopouzdanje, boriti se protiv depresije, pružiti osećaj slobode i osnaživanja, poboljšati kvalitet sna i omogućiti socijalnu povezanost. To čini trčanje ne samo fizičkom aktivnošću, već i holističkim pristupom brizi o sopstvenom umu i telu.

Sve smo to pojasnili kroz naše panele.

✅Organizacija sportskih događaja donosi ekonomske koristi kroz različite kanale. Povećana potrošnja u lokalnim prodavnicama i restoranima generiše prihod za lokalne preduzetnike. Takođe, organizacija događaja zahteva radnu snagu, uključujući obezbeđenje, volontere i radnike na štandovima, što otvara nove zapošljavajuće mogućnosti u zajednici.

🥂🍲🍔Takođe, sportski događaji mogu promovisati lokalne proizvode i kulturu, što podstiče lokalnu privredu. Turisti često kupuju suvenire i proizvode iz lokalnih radnji, čime se podržava lokalna zajednica i promoviše autentična kultura.

🏆Sportski događaji privlače veliki broj posetilaca iz različitih delova sveta, što znači da destinacija postaje privlačnija za turiste. To povećava potražnju za smeštajem, restoranima, trgovinama suvenirima i drugim turističkim uslugama. Lokalne zajednice imaju priliku da iskoriste ovu potražnju i povećaju prihode kroz turizam.

👶👧🧒👦👩🧑👨👩‍🦱🧑‍🦱👨‍🦱👩‍🦰🧑‍🦰👨‍🦰👱‍♀️👱👱‍♂️👩‍🦳🧑‍🦳👨‍🦳👩‍🦲🧑‍🦲👨‍🦲🧔‍♀️🧔🧔‍♂️👵🧓👴👲👳‍♀️👳👳‍♂️🧕👮‍♀️👮👮‍♂️👷‍♀️👷👷‍♂️

Osim toga, događaji kao što su maratoni, biciklističke trke i sportski turniri često privlače porodice koje dolaze da podrže svoje članove. To dovodi do produženih boravaka i povećava broj noćenja, što dodatno stimuliše turističku industriju u regionu.

📊📈🔍Umrežavanje organizatora trka u regionu Balkana ima potencijal da bude ključni oslonac za poboljšanje kvaliteta trkačkih i sportskih događaja. Ovo povezivanje može doprineti razmeni znanja, resursa i iskustava između organizatora, što će rezultirati unapređenim događajima i boljim iskustvom za učesnike.

☢️Velika je šteta što Konferencija nije bila bolje posećena, ali verujemo da će kroz digitalni format sve relevantne informacije ipak stići do svih vas kojima je trčanje više od hobija, jer. nakraju dana-vi kreirate naš trkački život i svet, posebno na lokalu i u regionu svima.

💫🎯⏰⚙️⚠️🔛©️®️📣

S poštovanjem,

Moderatorka Marija Todorović, PhD

Marija Todorovic Aska

Kreator znanja, sadržaja i još mnogo toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *